اختلالات شخصیت

اختلالات شخصیت – معنی و انواع مختلف اختلالات
شخصیت به نحوه تعامل فرد با افراد اطراف اشاره دارد. رفتار او نسبت به دیگران، نگرش، فرآیند فکر و نحوه درک اشیاء. این شخصیت یک فرد است که او را منحصر به فرد می کند و از بقیه جدا می کند.
حال بیایید معنای اختلالات شخصیت را درک کنیم
اختلالات شخصیت به ناهنجاری های خاصی در رفتار افراد اشاره دارد. هر نوع ناتوانی در یک فرد که او را از انجام برخی وظایف باز دارد که یک فرد عادی به راحتی می تواند انجام دهد به یک اختلال اشاره دارد. اختلالات شخصیت منجر به نوعی ناهنجاری یا اختلال در شخصیت فرد می شود. اختلالات شخصیت شرایطی است که در آن فرد رفتار مطلوب خود را از دست می دهد و روند فکری و ذهنی او با هنجارها و انتظارات جامعه همخوانی ندارد. افراد مبتلا به نوعی اختلال شخصیت در روابط، زندگی شخصی و همچنین حرفه ای به شدت شکست می خورند.
اختلالات شخصیت می تواند به دلیل عوامل ژنتیکی (عوامل ارثی)، مشکلات محیطی، مسائل فرهنگی و غیره ایجاد شود. افرادی که دوران کودکی مشکل دارند بیشتر در معرض اختلالات شخصیتی هستند. افرادی که سابقه سوء استفاده فیزیکی یا جنسی دارند اغلب نشانه هایی از اختلالات شخصیتی را نشان می دهند. یک فرد می تواند نشانه هایی از اختلالات شخصیتی را از دوران کودکی نشان دهد که ممکن است با رشد او بحرانی شود. علائم و نشانه های اختلال شخصیت در افراد مختلف متفاوت است.
انواع اختلالات شخصیت
1- اختلال شخصیت پارانوئید – افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید بدون دلیل به دیگران بی اعتماد می شوند. آنها تقریباً نسبت به همه افراد اطراف خود نگرش مشکوکی اتخاذ می کنند. آنها هر جا که می روند خود را ناامن می دانند و همیشه به دنبال نشانه هایی از خطر یا تهدید هستند. آنها تک تک افراد را دشمن خود می دانند. چنین افرادی تقریباً در هر موقعیتی مشکلی را پیدا می کنند.
2- اختلال شخصیت اسکیزوئید – افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید معاشرت با دیگران را بی ربط و صرفاً اتلاف وقت و انرژی می دانند. چنین افرادی به روابط اجتماعی اعتقادی ندارند و انزوا را ترجیح می دهند. آنها تقریباً خود را از دنیای بیرون جدا می کنند و تنها در دنیای کوچک خود گم می شوند.
3- اختلال شخصیت اسکیزوتایپی – اختلال شخصیت اسکیزوتایپی به وضعیتی اطلاق می شود که در آن افراد به طور کلی به چیزی فکر می کنند که عملا امکان پذیر نیست. چنین افرادی رفتار عجیبی دارند و اغلب در مجامع اجتماعی عصبی می شوند، بنابراین ترجیح می دهند تنها بمانند.
4- اختلال شخصیت ضداجتماعی – همانطور که از نامش پیداست افرادی که از اختلال شخصیت ضد اجتماعی رنج می برند، برای حقوق افراد دیگر ارزشی قائل نیستند. آنها اغلب به افراد اطراف بی احترامی می کنند و مطلقاً هیچ احساس یا عاطفه ای نسبت به دیگران ندارند. چنین افرادی تمایل به ایجاد احساس نفرت و حسادت نسبت به دیگران دارند.

5- اختلال شخصیت مرزی – افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اغلب از نوسانات خلقی شدید رنج می برند. چنین افرادی همیشه افراط و تفریط فکر می کنند و هیچ وقت راه میانه ای برای آنها وجود ندارد. چنین تفکری اغلب به عنوان “تفکر سیاه و سفید” نامیده می شود و افراد مبتلا به چنین اختلال شخصیتی در روابط شخصی بسیار خشن هستند.
6- اختلال شخصیت هیستریونیک – اختلال شخصیت هیستریونیک به وضعیتی اطلاق می شود که در آن افراد می توانند برای جلب توجه اطرافیان به هر حدی بروند. آنها حتی بدشان نمیآید که راههای اشتباهی مانند معاشقه و راههای اغواکننده را برای محبوب کردن خود در بین دیگران اتخاذ کنند. چنین افرادی سخت برای دیده شدن و در چشم بودن تلاش می کنند.
7- اختلال شخصیت خودشیفته – چنین افرادی فقط نگران تصویر خود، غرور، موقعیت اجتماعی خود هستند و اغلب خود وسواسی دارند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته فکر می کنند که خاص ترین افراد روی زمین هستند و هیچ کس دیگری واقعا وجود ندارد.
8- اختلال شخصیت اجتنابی – این گونه افراد احساس می کنند که توسط دیگران نادیده گرفته می شوند و می ترسند توسط جامعه مورد تمسخر قرار گیرند. افراد مبتلا به این اختلال از تعامل با دیگران می ترسند و احساس می کنند که فرد دیگر او را مسخره می کند.
9- اختلال شخصیت وابسته – چنین افرادی به شدت به دیگران وابسته هستند و اغلب فاقد اعتماد به نفس هستند. آنها اغلب برای نیازهای عاطفی خود به دیگران وابسته هستند.
10- اختلال شخصیت وسواسی اجباری – افراد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی جبری وسواس زیادی با نظم، کمال گرایی، تمیزی و ترتیب و غیره دارند.
حال در ادامه به بحث درباره رشد شخصیت در محل کار میپردازیم.
اگر تازه میخواهید درباره شخصیت و توسعه فردی بدانید از اینجا شروع کنید » مقدمه
دیدگاهتان را بنویسید