ویژگی های شخصیتی

ویژگی های شخصیتی – معنی و انواع مختلف صفات
رفتار فرد نسبت به دیگران، نگرش، ویژگی ها، طرز فکر، شخصیت او را می سازد. رشد شخصیت به عنوان فرآیندی برای تقویت شخصیت تعریف می شود. جلسات رشد شخصیت، فرد را راهنمایی می کند که چگونه می تواند شخصیت خود را توسعه دهد.
ویژگی های شخصیتی
به طور کلی پنج پارامتر وجود دارد که شخصیت یک فرد را توصیف می کند . به این پنج بعد، فاکتورهای “پنج بزرگ” نیز می گویند، و این مدل به عنوان مدل پنج عاملی نیز به اختصار FFM نامیده می شود.
مدل پنج عاملی در ابتدا توسط Costa & McCrae در سال 1992 پیشنهاد شد و اغلب رابطه بین شخصیت یک فرد و رفتارهای مختلف را توصیف می کند.
در زیر پنج ویژگی شخصیتی یک فرد ذکر شده است :
1- گشودگی به تجربه
افراد با گشودگی به تجربه عموماً بسیار فعال هستند، تمایل زیادی به خلاقیت و زیبایی شناسی دارند و به حرف دل خود گوش می دهند یعنی از احساسات درونی خود پیروی می کنند. چنین افرادی عموماً برای یادگیری ها، مجموعه مهارت ها و تجربیات جدید باز هستند. افرادی که در باز بودن امتیاز بالایی دارند، در مقایسه با افرادی که در یک پارامتر امتیاز پایینی دارند، از نظر دیدگاهی کاملاً روشن فکر و مدرن هستند. چنین افرادی محافظه کار هستند، تمایلی به تغییر ندارند و رویکردی سنتی در زندگی دارند.
2- وظیفه شناسی
همانطور که از نام آن پیداست، افرادی با ویژگی شخصیتی وظیفه شناسی به وجدان خود گوش می دهند و مطابق با آن عمل می کنند. چنین افرادی بسیار محتاط و منضبط هستند. آنها هرگز هیچ کاری را با عجله انجام نمی دهند، اما قبل از اقدام دو بار فکر می کنند. افراد دارای این ویژگی شخصیتی عموماً روشمند هستند و در دراز مدت تمایل به کمال گرا شدن دارند. افرادی که امتیاز بالایی در وظیفه شناسی دارند، فعال، هدف گرا و منضبط هستند. آنها برای دستیابی به اهداف و مقاصد در چارچوب زمانی تعیین شده سخت تلاش می کنند. افرادی که گل های کمتری می زنند کمی آرام هستند و چندان هدف گرا نیستند.
3- برونگرایی و درونگرایی
کارل یونگ هر دو اصطلاح را رایج کرد – “برونگرایی” و “درونگرایی”.
- برون گرایی: برون گرایی به حالتی اطلاق می شود که در آن افراد توجه بیشتری نسبت به آنچه در خارج اتفاق می افتد نشان می دهند. چنین افرادی عاشق تعامل با اطرافیان هستند و عموماً پرحرف هستند. آنها دوست ندارند وقت خود را به تنهایی بگذرانند، اما دوست دارند مرکز جذب مهمانی ها و مجالس اجتماعی باشند. چنین افرادی عاشق بیرون رفتن، مهمانی، ملاقات با مردم هستند و اغلب وقتی تنها هستند خسته می شوند. آنها همراهی با دیگران را تحسین می کنند و از تنها ماندن متنفرند.
- درونگرایی: از سوی دیگر، درونگرایی به حالتی اطلاق می شود که فرد فقط به فکر زندگی خود باشد نه چیز دیگری. چنین افرادی در مورد دیگران ناراحت نیستند و به ندرت به آنچه در اطراف اتفاق می افتد علاقه مند هستند. آنها ترجیح می دهند به جای بیرون رفتن و گذراندن وقت با دوستان در خانه بمانند. چنین افرادی کمتر صحبت می کنند و از همراهی خود لذت می برند. شما هرگز آنها را در جلسات، کلوپ ها، مهمانی ها یا گردهمایی های اجتماعی پیدا نمی کنید. آنها معمولاً دوستان زیادی ندارند و تمایل دارند به تعداد کمی از افراد مورد اعتماد، اعتماد کنند.
4- توافق پذیری
توافق پذیری یک ویژگی شخصیتی است که به افراد یاد می دهد تقریباً در همه موقعیت ها سازگار باشند. چنین افرادی گهواره نمی شوند و چهره با لبخند تغییر می کند. آنها خود را با همه موقعیت ها سازگار می کنند و صمیمی و مهربان هستند. افرادی که امتیاز بالایی در موافق بودن دارند، آماده هستند تا به دیگران کمک کنند و هر زمان که مشکلی پیش آمد لبخند از ته دل خود را بزنند. از سوی دیگر، افرادی که امتیاز پایینی در توافق دارند، در سازگاری با دیگران دچار مشکل می شوند و کمی غیر دوستانه هستند.
5- روان رنجوری
روان رنجورخویی صفتی است که در آن افراد مستعد افکار منفی مانند اضطراب، عصبانیت، حسادت، احساس گناه و غیره هستند. چنین افرادی اغلب در حالت افسردگی هستند و نمی دانند چگونه از زندگی لذت ببرند. آنها همیشه به جنبههای منفی زندگی نگاه میکنند و به سختی میتوانند با استرس کنار بیایند.
حال در ادامه به بحث درباره اختلالات شخصیتی میپردازیم.
اگر تازه میخواهید درباره شخصیت و توسعه فردی بدانید از اینجا شروع کنید » مقدمه
دیدگاهتان را بنویسید